Totalt0.00
Produkt Antal Pris
Ny kund
Logga in

Råvaruinfo

TVEKSAMMA RÅVAROR
Det finns en mängd olika råvaror i vanliga hudvårdsprodukter som har sitt ursprung i råolja. De kan också innehåller kemikalier som är miljöfarliga, giftiga och som ofta kan bilda cancerframkallande ämnen.
Konserveringsmedel är de ämnen som oftast ger upphov till allergier.
Här kan du hitta ett mycket litet urval av alla som ingår i kosmetika. Tyvärr ingår de ofta även i "naturkosmetika" och naturläkemedel.
Vi menar att de är onödiga - det finns bra alternativ.

Kolla vad dina hudvårdsprodukter innehåller.
Skönhet till vilket pris?, Rita Stiens, Artaromaförlaget, 2007
Tox­Info­handboken del 7. Kosmetika och Hygienprodukter, 1996.
Den är jättedyr att köpa - fråga på biblioteket.

VÅRA RÅVAROR
Vegetabiliska oljor av bra kvalitet är kärnan i naturlig hudvård. De stärker huden och ger en sundare hud utan att täppa till porerna. De stimulerar huden att fungera bättre. De innehåller viktiga vitaminer och fettsyror som hjälper till att bevara fuktigheten i huden och gör den mjuk och smidig. Vegetabiliska oljor och fettlösliga vitaminer tas mycket lätt upp av huden. Våra hudvårdsprodukter framställs av kallpressade vitaminrika växtoljor och fetter, örter, eteriska oljor och andra växtbaserade råvaror. I en del produkter ingår även bivax, ullfett och honung - animaliska råvaror som framställs utan att döda djur. Vi vill använda bästa möjliga råvaror och försöker självklart också kontrollera att dessa framställs under godtagbara former och utan djurförsök.

VITAMINER
Vegetabiliska oljor och fettlösliga vitaminer tas mycket lätt upp av huden - ibland kan det till och med fungera bättre än vitaminpiller, eftersom upptaget av näringsämnen genom tarmen ofta är dåligt. Alla våra produkter innehåller naturliga vitaminer genom de vegetabiliska oljor som ingår. Dessutom tillsätter vi ytterligare vitaminer.

ÖRTER
Örter har i alla tider använts för att behandla sjukdomar och hudproblem. Förr gick man mer efter erfarenhet när man behandlade med örter. Det är först i modern tid som man tittat närmare på vilka ämnen örterna innehåller och vilka egenskaper de har. Örter innehåller många olika verksamma ämnen. De ämnen som framför allt påverkar huden är saponiner, slemämnen och garvämnen.

ETERISKA OLJOR
En eterisk olja är ett koncentrerat, flyktigt ämne som extraheras ur blommor och växter. Det har felaktigt fått benämningen olja. Det är alltså inte fett utan ett starkt koncentrat som bör användas i små mängder i hudvårdsprodukter eller blandas i någon vegetabilisk olja. De eteriska oljorna tas snabbt upp av huden och har många bra effekter, men kan vid fel dosering ge upphov till kraftig hudirritation. Vi tillsätter olika eteriska oljor i våra produkter. Vi använder bara äkta eteriska oljor - inga syntetiska parfymer eller doftoljor. För att du ska vara säker på vad din produkt innehåller deklarerar vi alltid varje enskild eterisk olja - inte bara samlingsnamnet "parfum".

KONSERVERING
Alla hudvårdsprodukter som innehåller vatten måste även innehålla något konserverande ämne för att inte angripas av olika mikroorganismer.
Vi har under lång tid arbetat med att hitta ett naturligt konserveringsmedel. Sedan våren 2010 använder vi en kombination av naturliga ämnen som tillsammans skyddar produkterna. Det består av Glyceryl Caprylate, Sodium Levulinate och Sodium Anisate - naturliga mjukgörande och fuktbevarande ämnen från växter, som dessutom tillsammans har en bra effekt på mikroorganismer.

Under en övergångsperiod kommer produkter med den naturliga konserveringen finnas parallellt med produkter konserverade med Phenoxyethanol Ethylhexylglycerine eller Natriumbensoat och Kaliumsorbat (i våra schampon med örter). Dessa har inte de negativa effekter som parabenerna anses ha.
Det nya sättet att konservera kommer in allteftersom vi tillverkar nya produkter. Se produktinformationen. Där har vi markerat de produkter som har självkonserverande system.

Anledningen till att vi byter konservering beror på den ökande diskussionen om parabener den senaste tiden, och många kunder har hört av sig och frågat varför vi använt dem. Parabener används för att konservera hudvårdsprodukter, läkemedel och även en del livsmedel och är ett samlingsnamn för flera olika syntetiska ämnen som ingår i en blandning med phenoxyethanol (även det syntetiskt).

EMULGERING
Om man blandar ihop olja och vatten delar de sig snabbt - fettet lägger sig i ett lager ovanpå vattnet. När man tillverkar en produkt med både fettlösliga och vattenlösliga ämnen - en kräm eller lotion - krävs ett emulgeringsmedel för att hålla ihop produkten.
Det finns många olika emulgeringsmedel för kosmetika. Flera av dem är olämpliga, bl.a. trietanolamin som troligen är det vanligast förekommande i hudvårdsprodukter. Vi använder emulgering som egentligen är framställda för livsmedelsindustrin, men de fungerar utmärkt för hudvårdsprodukter - dessutom är de helt ofarliga. De framställs av vegetabiliska fetter. I livsmedel kan samma emulgering vara tillverkat av animaliska fetter. Det ser man tyvärr inte på den s.k. INCI-beteckningen, kemiskt sett är det samma ämne.

TENSIDER
De viktigaste ämnena i tvålar och schampon är tensiderna, som ska lösa fett och smuts och med vattnets hjälp skölja bort smutsen. De kallas även ytspänningsnedsättande ämnen. Liknande ämnen används i tvättmedel, diskmedel, biltvättmedel m.m.

Tensider som ska användas till hud och hår måste vara extra milda och skonsamma för att inte förstöra den naturliga skyddsbarriären. Tensider framställs genom kemiska processer, antingen ur råvaror från den petrokemiska industrin eller ur vegetabiliska eller animaliska fetter. De tensider som vi använder framställs av vegetabiliska fetter. De är lätt nedbrytbara i naturen och förnyelsebara. Eftersom tensiderna avfettar huden varje gång man tvättar sig tillsätter man återfettningsmedel i tvålprodukter.

Kunde inte hämta sidan. Det kan bero på att servern inte är åtkomlig eller att din internetuppkoppling är nere.